Windows 98

скачати

Windows 98 Essay, Research Paper

SEMINARSKA NALOGA PRI PREDMETU

POSLOVNA INFORMATIKA

Uroš Gorenšek

št. Indeksa: 81559086

študijsko leto 1999/2000

Kazalo

1. Uvod

2. Kaj je Windows ?

2.1 . Windows 98

2.1.1. Prvi pogled

2.1.2. Začetek

2.1.3. Delo z okni

2.1.4. Windows pomoč

1. Uvod

Z uveljavitvijo osebnih računalnikov tako za osebno kot za poslovno rabo, se je pojavil problem komunikacije med uporabnikom in računalnikom. Pojavili so se različni operacijski sistemi, ki so vsak po svoje reševali ta problem. Najbolj se je na začetku razširil operacijski sistem DOS, ki pa je bil za marsikoga zelo kompliciran, za zahtevne uporabnike pa premalo zmogljiv.

Da bi zadovoljili vse bolj zahtevne uporabnike in poenostavili delo, so v programski hiši Microsoft razvili vmesnik, ki v celoti poteka v grafičnem okolju. To je grafični vmesnik Microsoft Windows (slovensko Okna), ki temelji na operacijskem sistemu DOS.

Prva različica Windowsov je bila seveda zelo preprosta, vendar zelo zanesljiva, kar za novejše različice ne moremo trditi. Prva zelo uspešna različica je bil Windows 3.1x. Sledili so ji: Windows 95, Windows NT (mrežni sistem), Windows CE (za dlančnike), Windows 98 in trenutno najnovejša različica Windows 2000.

2. Kaj je Windows ?

Microsoft Windows je grafično večopravilno okolje, ki teče v operacijskem sistemu MS DOS. Tudi novejše različice Windows 95, 98 in 2000 uporabljajo za delovanje DOS, čeprav nam ni treba posebej prej nalagati ga na računalnik. Te različice imajo DOS-ove ukaze v operacijski sistem že vgrajene. Ne drži povsem trditev, da je Windows operacijski sistem. Je le grafični vmesnik.

Programi pisani za Windows okolje imajo standardiziran izgled in ukazno zgradbo, zaradi česar jih je lažje uporabljati. Odlikujejo ga naslednje lastnosti:

- poenotenost programskega vmesnika,

- večopravilnost,

- enostavna izmenjava podatkov med programi,

- maksimalna izkoriščenost računalnika,

- sistemske nastavitve na enem mestu in

- enostavnost dela.

V nadaljevanju se bom posvetil trenutno najbolj razširjeni različici Windows, to je Windows 98.

2.1. Windows 98

Če boste sedaj kupovali osebni računalnik vam bodo prodajalci prav gotovo svetovali tudi nakup Windows 98. To je najnovejše okolje za delo z drugimi računalniškimi programi, ki pa je le nadgradnja Windows 95.

Osnova tega okolja so barvne sličice oz. ikone in meniji. Omogoča tudi upravljanje z diski (delo z datotekami).

2.1.1. Prvi pogled

Na prvi pogled izgleda Windows 98 zelo preprosto. Vse kar vidimo po zagonu je:

- Namizje ponavadi opišemo kot celotni osnovni zaslon programa Windows, čeprav ta izraz v ožjem pomenu besede pomeni ozadje. Namizje je ob prvem zagonu običajno pastelno zelene barve in prekriva skoraj celotno površino zaslona. Kasneje lahko barvo ozadja spremenimo ali celo vstavimo poljubno sliko.

- Ikone so sličice, ki predstavljajo različne programe oz. bližnjice do programov. Po prvem zagonu vidimo na namizju najpogosteje dve ikoni: Moj računalnik in Koš. Ikone lahko poljubno dodajamo in razporejamo po namizju. Program zaženemo z dvakratnim klikom miške na ikono.

- Gumb start je najpomembnejši gumb programa Windows. S klikom na ta gumb lahko odpremo meni start, s katerim je mogoče hitro in enostavno začeti katerokoli opravilo v Windows. Meni start vsebuje: ukaze za zagon programov, seznam na zadnje uporabljenih dokumentov, spremembo nastavitev, iskanje datotek in map, prikaz pomoči in izklop programa Windows.

- Opravilna vrstica vsebuje gumb start in tudi gumbe trenutno zagnanih datotek. Nahaja se na dnu zaslona, lahko pa jo premaknemo levo,desno ali na vrh zaslona. Če uporabljamo več programov hkrati lahko zelo enostavno preklapljamo med njimi tako, da kliknemo gumb želenega programa v opravilni vrstici.

- Koš ikona je nadomestek tipke del. Če torej želimo izbrisati datoteko ali ikono, jo samo povlečemo v koš. Nastavimo lahko kako dolgo datoteke ostanejo v košu dokler se dokončno ne izbrišejo oz. koliko % prostora našega trdega diska lahko zavzame koš.

- Moj računalnik ikona je namenjena odpiranju okna, v katerem lahko vidimo vsebino našega računalnika, poiščemo podatke o diskovnih pogonih ter tiskalnikih, ki so priključeni na naš računalnik. Lahko pa tudi odpremo tudi okno za spreminjanje nastavitev celotnega sistema.

- Ura na desni strani opravilne vrstice kaže točen čas. Z dvakratnim klikom na uro lahko vidimo koledar za tekoči mesec. Če imate v računalniku zvočno kartico boste poleg ure videli tudi ikono za nastavitev glasnosti.

1.1.2. Začetek

Windows si ogledamo s pritiskom na gumb start in v meniju, ki se nam odpre še na gumb programi. Tu lahko vidimo kateri programi so nameščeni v programu Windows. Na začetku seveda nimamo veliko programov. Te moramo kasneje posebej namestiti. Vendar lahko vseeno kar nekaj stvari počnemo s programi, ki so že priloženi programu Windows. Najpogosteje uporabljeni izmed teh preprostih programov so:

- beležnica (za kratke zapiske in urejevanje kratkih, tekstovnih datotek),

- računalo (žepni kalkulator, ki ima možnost preklopa med preprostim in znanstvenim kalkulatorjem),

- slikar (verjetno eden najbolj priljubljenih slikarskih programov za začetnike in nezahtevne uporabnike. Z njim urejamo in rišemo bitne slike.),

- wordpad (zahtevnejši urejevalnik besedil)

- raziskovalec (za urejanje naših datotek na diskovnih pogonih),

- ostali programi (se namestijo po želji pri namestitvi programa Windows).

1.1.3. Delo z okni

Okno je pravokotno področje na zaslonu v katerem se izvaja program ali pa v njem pregledujemo vsebino map in datotek. Vsa okna sestavljajo enaki osnovni elementi: vrstica z meniji, naslovna vrstica, gumb zapri, gumb minimiraj, gumb maksimiraj, statusna vrstica in ikona kontrolnega menija.

Okno odpremo z dvakratnim klikom ikone na namizju ali z izbiro gumba v meniju start. Ko se okno odpre, ga lahko poljubno prestavljamo in povečujemo. Gumb maksimiraj poveča okno na cel zaslon, gumb minimiraj pa okno pomanjša v opravilno vrstico.

Ko je vsebina okna prevelika se pojavita drsna trakova na desni oz. na spodnji strani okna. S tema dvema trakovoma lahko v takem primeru prikažemo skrite dele okna.

1.1.4. Windows pomoč

Kadarkoli se nam zgodi, da česa ne vemo (največkrat se to zgodi pri nastavitvah) nam je na voljo pomoč, ki jo najdemo v meniju start ali pri drugih programih v meniju pomoč. Vsak program ima v vrstici z meniji meni pomoč, kjer je opisano vse kar potrebujemo za delo s programom. Pri programu Windows imamo na voljo tri vrste pomoči:

- vsebina (tu je prikazana pomoč oz. opis novosti po skupinah),

- stvarno kazalo (vsebuje seznam tem pomoči urejenih po abecednem redu),

- Iskanje (vpišemo želeno besedo in računalnik nam najde vse teme, ki vsebujejo to besedo).

1.1.5. Zagon in izhod iz Windows okolja

Če smo Windows namestili nazadnje nam ni treba skrbeti kako ga zagnati, kajti zagnal se bo sam takoj, ko prižgemo računalnik. Na voljo imamo tudi več izbir zagonov (varni zagon, standardni, MS DOS način, potrjevanje korakov, idt.), ki se nam pokažejo s pritiskom tipke F8 takoj ob zagonu.

Windows okolje pa zapustimo tako, da v meniju start izberemo gumb zaustavitev sistema. Za tem imamo možnosti:

- pripravi računalnik na izklop (če želimo ugasniti računalnik),

- znova zagnati računalnik (če želimo sistem ponovno zagnati),

- znova zagnati računalnik v MS-DOS načinu (če želimo karkoli početi v DOS-u),

- standby (če prekinemo z delom in ne želimo ugasniti računalnika, trdi diski se ustavijo).

1.1.6. Zakaj bi se za Windows odločili in zakaj ne ?

Verjetno je za nekoga, ki ne obvlada računalništva do podrobnosti (za laika) še vedno najboljša izbira okolje Windows, ker:

- je najbolj preprost za uporabo,

- je preveden v največ jezikov (tudi slovenščino),

- je skoraj vsa programska oprema tako za nezahtevne uporabnike kot za strokovnjake pisana za Windows okolje,

- ga lahko kupimo skoraj povsod, kjer prodajajo računalnike,

- ima vedno večjo podporo za Internet,

- igrice delujejo dosti bolje, kot v DOS-u,

- za delo z datotekami skoraj ne potrebujemo tipkovnice, saj vse opravimo z miško,

- je večopravilno okolje (več programov se lahko izvaja hkrati),

- vsi gonilniki za strojno opremo so pisani za Windows,

- itd.

So pa seveda tudi slabe strani okolja Windows. Teh bi lahko programerji in izkušeni uporabniki našteli kar veliko. Ena slabih strani je nestabilnost sistema. Skoraj ni uporabnika, ki uporablja Windows, da se nebi srečal z ?modrim zaslonom?. Ta se pokaže tedaj ko v sistemu pride do hude napake in moramo potem ponovno zagnati računalnik. Vse kar smo do tedaj naredili je ponavadi izgubljeno. Prav zaradi tega se veliko uporabnikov odloča za operacijski sistem Linux, ki pa je zelo zanesljiv in stabilen. Slaba stabilnost sistema pa je zato, ker je Windows vedno obsežnejše okolje (Windows 2000 potrebuje na našem trdem disku 700 Mb prostega prostora) in različice izhajajo vedno pogosteje, tako da programerji Microsofta ne uspejo odpraviti vseh napak (hroščev). Druga slaba stran je vedno večja zahtevnost strojne opreme, ki pa je dokaj draga če moramo pogosto kupovati novo. Tudi Windows ni najbolj poceni, glede na to, da moramo poleg okolja Windows kupiti še vrsto drugih programov, ki zadovoljijo naše potrebe.

Osebno uporabljam Windows že šest let in sem do sedaj že preizkusil veliko različnih operacijskih sistemov, ki so veliko boljši. Slaba stran ostalih operacijskih sistemov je le ta, da imajo premajhno podporo programske opreme. V prihodnosti mislim da je okolju Windows največja konkurenca Linux, ki se zelo hitro širi, prav tako tudi programska oprema zanj.

To bi bilo na kratko o okolju Windows. V nadaljevanju želim predstaviti prvi program iz zbirke Microsoftova pisarna (Microsoft office), to je Microsoft Word.

Додати в блог або на сайт

Цей текст може містити помилки.

A Free essays | Essay
11.6кб. | download | скачати


Related works:
Windows 95
Windows 30
Windows 95
Windows 95 Or NT
Windows NT
Windows 98 Vs Windows Me
Windows 98 Vs Windows NT
When The Birds Hit The Windows
Windows 95 Readme
© Усі права захищені
написати до нас